Zoekfunctie universitaire website gewijzigd

De zoekfunctie op de universitaire website werkt voortaan op een andere manier. Voorheen moest de bezoeker een keuze maken tussen zoeken op onderwerp of zoeken op persoon. Dit onderscheid is niet meer nodig: in het zoekveld kan iedere zoekterm direct ingevuld worden.

Er wordt automatisch gezocht op zowel onderwerpen als namen van medewerkers:
  • Als de zoekterm geen naam is, toont de resultatenpagina zoals gebruikelijk de pagina’s binnen de universitaire website waar deze term voorkomt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zoekmachine van Google.

  • Als de zoekterm (ook) een naam is, verschijnen in de rechterkolom de gevonden medewerkers met die naam. Dit werkt via een combinatie van Google en het universitaire adresboek (het systeem ‘Zoeken op Naam’): als de gezochte medewerker een zogenoemde ‘medewerkerspagina’ heeft, wordt deze getoond; als er geen medewerkerspagina wordt gevonden, verschijnt het resultaat uit het adresboek.
    In de linkerkolom worden andere webpagina’s waar deze naam voorkomt eveneens getoond als zoekresultaat.

Uitgebreid zoeken op personen in het adresboek

Op de resultatenpagina staat rechts bovenaan een link naar het universitaire adresboek voor het ‘uitgebreid’ zoeken naar personen (medewerkers, studenten en gasten). Dit werkt op dezelfde manier als voorheen de zoekfunctie op persoon.

Wanneer u de spelling van een naam niet precies weet, kunt u in het adresboek zoeken met behulp van een ‘wildcard’ (*). Bijvoorbeeld: de zoekterm jan*en geeft de resultaten voor zowel jansen als janssen.

Achtergrond van deze wijziging

De zoekfunctie is aangepast met het oog op externe bezoekers van de website. Deze bezoekers zoeken waarschijnlijk vaker op onderwerp en hoeven nu niet meer zelf de keuze te maken tussen onderwerp en persoon. Bovendien is het wenselijk dat externe bezoekers die een wetenschapper zoeken in eerste instantie naar diens medewerkers­pagina (indien aanwezig) worden geleid, in plaats van naar het interne adresboek.

Als medewerker gebruikt u de zoekfunctie waarschijnlijk vaak om contactgegevens van collega’s binnen de universiteit te zoeken. In dat geval vindt u het misschien handiger om rechtstreeks naar het adresboek (‘Zoeken op Naam’) te gaan, in plaats van de vernieuwde zoekfunctie op de homepage te gebruiken. U vindt het vertrouwde adresboek op www.zoekopnaam.leidenuniv.nl.


Laatst Gewijzigd: 31-03-2010